Olipa suosikkilajisi mikä tahansa, niin liikuntaa ja erilaisia urheilumuotoja kannatta kokeilla ja harrastaa monipuolisesti. Moni jämähtää vanhoihin tuttuihin kaavoihin: tehdään samaa ohjelmaa salilla vuodesta toiseen tai juostaan aina sama 8km lenkki täsmälleen tuttua reittiä. Joskus kannattaa
haastaa ja yllättää itsensä kokeilemalla jotain uutta! Tässä tietoisku liikunnan monipuolisista terveysvaikutuksista.
Pitkäkestoinen tai kuormittava liikunta kiihdyttää energiankulutusta ja aineenvaihduntaa vielä liikuntasuorituksen jälkeenkin. Tavallinen lyhytkestoinen ja matalasykkeinen hyötyliikunta ei vielä nosta pysyvästi perusaineenvaihdunnan tasoa, siksi monipuolisen ja terveyttä edistävän liikunnan tulisi sisältää myös pitkäkestoisia sekä kovatehoisia harjoituksia.
Liikunnan hyödyistä on tutkittua näyttöä. Säännöllinen liikunta edistää sydämen ja verisuonten hyvinvointia sekä aktivoi lihasten entsyymien toimintaa, mikä tehostaa rasvojen käyttöä aineenvaihdunnassa.
Säännöllisen aerobisen harjoittelun myötä sydän voi hyvin ja kunto kohenee. Kovatehoinen anaerobinen liikunta lisää lihassolujen kokoa ja voimaa. Tiedetään myös, että lihasten rasittaminen vaikuttaa elimistön insuliiniherkkyyteen ja rasvavarastojen vaihtuvuuteen. Säännöllisellä liikunnalla voidaan ehkäistä ja hoitaa lihavuutta sekä 2 tyypin diabetesta.
Säännöllinen ja monipuolinen liikunta on parasta ”lääkettä” terveyden ylläpitämiseksi.
Eri liikuntamuodot vaikuttavat elimistön toimintoihin monella tavalla. Aerobinen harjoittelu (kävely, hölkkä, hiihto, uinti ja pyöräily) kuluttaa energiaa, alentaa verenpainetta ja veren kolesterolia sekä parantaa sokerinsietoa. Anaerobinen, kovatehoinen voima- ja kuntosaliharjoittelu vahvistaa erityisesti luustoa ja tehostaa sokeriaineenvaihduntaa.
Luustoa ja tasapainoa vahvistavat ja parantavat myös monet pallopelit ja ryhmäliikuntamuodot. Monipuolisen liikunnan avulla on helppo saavuttaa riittävä terveyskunto. Tärkeintä on valita sellainen liikuntamuoto, josta nauttii ja pitää. Silloin liikunnasta tulee nautinto, positiivinen riippuvuus, jota ilman ei enää voi olla.
Liikunnalla on lukuisia hyviä vaikutuksia myös psyykkiseen hyvinvointiin.
Liikunnalla on välittömiä positiivisia vaikutuksia aivojen toimintaan. Jo 10-20 min mittainen liikunta tehostaa muun muassa aivojen tiedonkäsittelyä, tarkkaavaisuutta ja muistia. Säännöllisellä liikunnalla saadaan aikaan pysyviä myönteisiä vaikutuksia aivojen terveyteen ja toimintaan. Liikunta ennaltaehkäisee aivojen toimintakyvyn heikkenemistä sekä muistisairauksia iän karttuessa.
Liikunta piristää mieltä ja vähentää ikäviä ajatuksia. Säännöllinen liikunta tukee mielen hyvinvointia sekä auttaa vähentämään mielialaan liittyviä oireita. Liikunta ja parempi fyysinen kunto yhdessä myös parantaa stressinsietoa.
Liikunnan terveyshyötyjä voi tehostaa lähtemällä luontoon. Joidenkin tutkimusten mukaan 15 minuutin happihyppely luonnossa auttaa rentoutumaan ja laskemaan sydämen sykettä enemmän kuin liikunta kaupunkiympäristössä tai sisätiloissa.
Liikunnasta on apua myös univaikeuksiin. Liikunnan vaikutuksesta nukahtamisaika lyhenee, yöunen määrä pitenee sekä unen laatu paranee.
Inspiroiduitko? Lähde mukaan yksin tai ryhmässä aloittamaan tai kokeilemaan uutta tai vaikkapa ”tuunaamaan” liikuntatottumuksiasi monipuolisemmiksi.